Το Blog μας

Μυστικά για το καθαρό μας σπίτι
05/04/2022
Να το φτιάξω ή να πάρω καινούργιο;
09/11/2022

Εξοικονόμηση ενέργειας

Μετά απο 2 και πλέον χρόνων που βιώσαμε, και συνεχίζουμε, με την πανδημία του κορονοϊού, ήρθε μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά, όπως ίσως θυμούνται κάποιοι, ο κόσμος αντιμετώπισε για πρώτη φορά ενεργειακή κρίση το 1973 και ξανά το 1979, που άλλαξε τις παγκόσμιες ισορροπίες, ίσως για πάντα. Ας αφήσουμε όμως την ιστορία, και ας δούμε πως μπορούμε εμείς καλύτερα να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση.

Ολοι θέλουμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι μας, μα ξεχνάμε τους πιο απλούς κανόνες όπως το να σβήνουμε το φως όταν φεύγουμε απο ένα δωμάτιο ! Γι’αυτό, σήμερα θα προτείνω να θυμηθούμε τα πιό απλά πράγματα που θα βοηθήσουν τη τσέπη μας και τον πλανήτη!ου

Εκτος απο το φως που ανέφερα παραπάνω, θα ήταν χρήσιμο να αλλάξουμε όσους λαμπτήρες μπορούμε σε LED που “καίνε” πολύ λιγότερο ρεύμα.

Ενα άλλο σημείο που θα πρέπει να αναφέρουμε, είναι οτι όλες μας οι συσκευές “τραβάνε” ρεύμα, όσο βρίσκονται στη πρίζα, ακόμα κι όταν δεν χρησιμοπιούνται. Θα πείτε “σιγά το ρεύμα που τραβάνε” , πολύ σωστά είναι ελάχιστο, όμως θα μπορούσαμε να αποσυνδέουμε συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.

Ενας ενεργοβόρος παράγοντας είναι η θέρμανση/ψύξη. Οπως έχουμε ακούσει όλοι μας η θερμοκρασία που πρέπει να αναζητάμε είναι πολύ διαφορετική απο αυτή που εμείς έχουμε στο μυαλό μας. Το καλοκαίρι που χρησιμοποιούμε κλιματιστικά καλό είναι να τα ρυθμίζουμε στους 27ο βαθμούς (είναι πολύ ευχάριστη θερμοκρασία – και μπορούμε να ανάβουμε το κλιματιστικό για περισσότερες ώρες), ενώ το χειμώνα το κλιματιστικό το βάζουμε στους 19ο . Το ίδιο ισχύει και για το καλοριφέρ (προσωπικά το βάζω στους 18ο και έχω μια σταθερή θερμοκρασία όλη μέρα). Φυσικά βοηθά πάρα πολύ αν υπάρχει σωστή μόνωση στο σπίτι σε τοίχους και παράθυρα.

Αν υπάρχει δυνατότητα χρήσης συσκευών ηλιακής ενέργειας είναι επίσης πάρα πολύ καλό (για παράδειγμα ηλιακός θερμοσίφωνας αντί ηλεκτρικού). Η διαφορά στην κατανάλωση είναι αισθητή.

Πιστεύω πως όλοι μας αυτή την εποχή, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, ψάχνουμε τρόπους να εξοικονομίσουμε ενέργεια, απο πολύ απλά πράγματα όπως να μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα με το καπάκι ή σε χύτρα ταχύτητας και να πλένουμε στο πλυντήριο σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι να αλλάζουμε εγκαταστάσεις ή να προσθέτουμε μονώσεις!

Με την ελπίδα να τελειώνει η κρίση σύντομα!