Το Blog μας

Εξοικονόμηση ενέργειας
26/07/2022
Ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, ζοφερό μέλλον για την ανθρωπότητα;
20/12/2022

Να το φτιάξω ή να πάρω καινούργιο;

Το πόσο εξαρτόμαστε από τις ηλεκτρικές μας συσκευές δεν το καταλαβαίνουμε πάρα μόνο όταν κάποια από αυτές χαλάσει.

Πως θα πλύνουμε τα σεντόνια άμα χαλάσει το πλυντήριο ρούχων; Πως θα συντηρήσουμε το φαγητό ή θα ευχαριστηθούμε δροσερό νεράκι άμα χαλάσει το ψυγείο; Πως θα ψήσουμε εκείνο το κοτοπουλάκι με τις πατατούλες άμα χαλάσει ο φούρνος ή θα φτιάξουμε εκείνο το κρασάτο κοκκινιστό άμα χαλάσουν οι εστίες;

Το δίλλημα ωστόσο είναι αν θα πρέπει να φτιάξουμε τη συσκευή μας ή να την αντικαταστήσουμε. Σε γενικές γραμμές η κοινή λογική λέει πως αν μια επισκευή κοστίζει πάνω από το 50% της αξίας της συσκευής …. Έ, θέλει και σκέψη? Ο κανόνας όμως λέει πως συνήθως η επισκευή κοστίζει πολύ λιγότερο.

Βεβαίως υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να θέλουμε να αντικαταστήσουμε τις συσκευές μας όπως σε μία ανακαίνιση που θέλουμε να αλλάξουμε στυλ, ή αν οι συσκευές μας είναι πάρα πολύ παλιές και ενεργοβόρες. Πολλές φορές περνά από το μυαλό μας να πάρουμε μια καινούργια συσκευή όταν βλέπουμε τις νέες διαφημίσεις και ξέρουμε πως η απόδοση της δικής μας έχει «πέσει» και δεν είναι όπως παλιά.

Η αλήθεια είναι πως η επισκευή μιας συσκευής συμφέρει, από κάθε άποψη, γιατί κοστίζει πολύ λιγότερο και γίνεται άμεσα. Δεν χάνουμε χρόνο σε έρευνες αγοράς και μέρες σε αναμονή παράδοσης. Έχουμε τη συσκευή μας άμεσα ξανά σε λειτουργία και συνεχίζουμε κανονικά με τις υποχρεώσεις μας και τις δουλειές μας με ηρεμία.

Σε κάθε περίπτωση η καλύτερη λύση είναι η συμβουλή ενός επαγγελματία τεχνικού. Ένας τεχνικός μπορεί να μας βγάλει από το δίλλημα, όταν θα ελέγξει τη συσκευή μας και θα μας πει τί συμβαίνει, ποιο είναι το πρόβλημα, πόσο θα κοστίσει η επισκευή και αν θα πρέπει να σκεφτούμε την αντικατάστασή της ή όχι.