Το Blog μας

Γιατί μυρίζει το πλυντήριο
13/10/2018
Μην το πετάς, φτιάξε το!
17/06/2019

Εξοικονόμηση ενέργειας για τις συσκευές σας

Οι κύριες συσκευές του σπιτιού όπως ο θερμοσίφωνας, το στεγνωτήριο, το ψυγείο, ο φούρνος, το πλυντήριο πιάτων και το πλυντήριο ρούχων, καταναλώνουν περίπου το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας ενός νοικοκυριού. Η εύρεση τρόπων να μειώσουμε την κατανάλωση αυτή ωφελεί όχι μόνο το λογαριασμό του ηλεκτρικού μας ρεύματος αλλά και το περιβάλλον. Μην ξεχνάμε πως η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες για τη κλιμάκωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.  Μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και να συνεισφέρουμε ταυτόχρονα στο περιβάλλον ελέγχοντας τις συσκευές μας και τον τρόπο που τις χρησιμοποιούμε.

Η συσκευή που καταναλώνει το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ο θερμοσίφωνας. Γι αυτό καλό θα ήταν, εάν και εφόσον μπορούμε, να αλλάξουμε τον παλιό καλό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με ηλιακό ή και boiler συνδεδεμένο με το καλοριφέρ μας. Ζούμε σε μια χώρα που έχει ηλιοφάνεια (96% του έτους) 336 ημέρες το χρόνο, και τον αφήνουμε ανεκμετάλλευτο!

Φυσικά μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και από τις υπόλοιπες συσκευές μας, με μικρές απλές κινήσεις όπως το να μην βάζουμε σε λειτουργία ένα μισο-γεμάτο πλυντήριο πιάτων. Ο κύκλος πλύσης του πλυντηρίου πιάτων, αναλόγως του προγράμματος,  θα παραμείνει ο ίδιος είτε είναι γεμάτο  είτε όχι. Είναι πολύ σημαντικό να εκμεταλλευόμαστε το χώρο που μας δίνει και τη δυνατότητα για οικονομία. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες συσκευές μας. Η σωστή τους χρήση είναι πολύ σημαντική.  Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπερ-φορτώνουμε μια συσκευή. Όπως ανέφερα και πριν η σωστή χρήση είναι πολύ σημαντική και διαφέρει για κάθε συσκευή. Αν, για παράδειγμα, φορτώσετε το στεγνωτήριο ρούχων, θα αργήσει πολύ περισσότερο να στεγνώσει τα ρούχα με αποτέλεσμα να έχει καταναλώσει περισσότερη ενέργεια ή αν φορτώσετε το πλυντήριο ρούχων είναι πολύ πιθανό τα ρούχα να μην πλυθούν καλά αλλά και να προκληθεί ζημιά στο πλυντήριό σας! Είναι καλό να ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη χρήση κάθε συσκευής, αλλά μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε και σε κάποιον ειδικό από την ομάδα μας για περαιτέρω συμβουλές.