Σε έναν κόσμο που κινείται όλο και πιο γρήγορα, που οι τεχνολογίες διαδέχονται η μια την άλλη με ταχύτητα φωτός, βρισκόμαστε παρασυρόμενοι σε έναν κυκεώνα, χωρίς χρόνο για σκέψη, για ξεκούραση, ηρεμία ή ακόμα και απόλαυση! Τα πάντα είναι γρήγορα: γρήγορο φαγητό, γρήγορες αποφάσεις , γρήγορες σχέσεις, ένας καφές στα γρήγορα…
Έχουμε μπει σε ένα « αγώνα» για την απόκτηση του καινούργιου, του πιο εξελιγμένου, είτε πρόκειται για τηλέφωνο, είτε για τηλεόραση, πλυντήριο, κουζίνα, ψυγείο, υπολογιστή, αυτοκίνητο και πάει λέγοντας. Πολλές φορές δεν σκεφτόμαστε καν την επιλογή του «να φτιάξουμε κάτι», γιατί υποσυνείδητα θέλουμε να πάμε σε κάτι καινούργιο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει επιπλέον έξοδα και μεγαλύτερη ανάγκη για έσοδα! Μετάφραση: είμαστε υποχρεωμένοι να ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στη δουλειά και λιγότερο στη προσωπική μας ζωή! Το κόστος λοιπόν αυτό είναι πολύ ακριβό, γιατί δεν αφορά μόνο χρήματα.
Δεν λέω πως πρέπει να μένουμε στάσιμοι, και να μην εξελισσόμαστε! Αυτό θα ήταν αδιανόητο, ο άνθρωπος είναι εξελικτικό όν ! Αλλά πιστεύω πως πρέπει να είμαστε σε θέση να κρίνουμε την εξέλιξη, να μπορούμε να την κατευθύνουμε και όχι να κατευθυνόμαστε. Να επιλέγουμε σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και όχι αυτές που επιτάσσει η μόδα ή οι διαφημίσεις!
Κάποιοι από εμάς, που γεννηθήκαμε τον προηγούμενο αιώνα (!) και ζήσαμε και την παιδική μας ηλικία τότε, θυμόμαστε πως ήταν τα πράγματα πιο απλά. Δεν ήταν όλα καλά, όμως σίγουρα δεν ήταν όλα κακά. Οι άνθρωποι πρόσεχαν, θα μπορούσε να πει κανείς, τα πράγματά τους γιατί η απόκτησή τους ήταν δύσκολη αλλά και γιατί υπήρχε μια διαφορετική αίσθηση της οικονομίας, η σκέψη ήταν πως αφού έχω πχ πλυντήριο, και κάνω τη δουλειά μου, θα το συντηρήσω, γιατί να πάρω άλλο?
Όταν η παλιά μου συσκευή , με λίγη φροντίδα, έχει ακόμα χρόνια ζωής στα οποία θα συνεχίσει «να προσφέρει» τις υπηρεσίες της, είναι σπατάλη χρημάτων και πόρων η αντικατάστασή της, ενώ μπορούν να ξοδευτούν για άλλους σκοπούς ή πράγματα.
Ακόμα κι αν κοιτάξουμε το ίδιο αυτό θέμα από περιβαλλοντολογική άποψη, θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιο είναι το κόστος για το περιβάλλον μας? Όλες αυτές οι «πεταμένες», «άχρηστες» συσκευές, που πάνε , αλλά και τι χρειάζεται για την παραγωγή των νέων και εξελιγμένων αντικειμένων.
Δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς «μήπως πρέπει να δούμε τα πράγματα πιο απλά?»
Μην το πετάς, λοιπόν, φτιάξε το!