«Η τεχνολογία (από το τέχνη και λόγος) είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της (θεωρητικής) επιστημονικής γνώσης με στόχο τη δημιουργία ενός αντικειμένου με πρακτικό όφελος.»
Αυτός είναι ο ορισμός σύμφωνα με την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.
Σύμφωνα με άλλες πηγές «Τεχνολογία είναι η εφαρμογή επιστημονικής γνώσης στους πρακτικούς στόχους της ανθρώπινης ζωής ή όπως μερικές φορές λέγεται, με στόχο την αλλαγή και την χειραγώγηση του ανθρωπίνου περιβάλλοντος.» (Εγκυκλοπαίδεια Britannica: ”Technology, the application of scientific knowledge to the practical aims of human life or, as it is sometimes phrased, to the change and manipulation of the human environment.”)
Με βάση τα παραπάνω, η τεχνολογία ξεκίνησε από τους προϊστορικούς χρόνους, που ο άνθρωπος έφτιαξε τα πρώτα εργαλεία του για να τον βοηθήσουν στην ζωή του, και συνεχώς εξελίσσεται, αλλάζοντας τα δεδομένα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του, θέτοντάς το υπό τον έλεγχό του.
Στις μέρες μας, όταν αναφερόμαστε στη τεχνολογία, εννοούμε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, και φυσικά «έξυπνες» τηλεοράσεις και λοιπές επίσης «έξυπνες» συσκευές. Πολλοί παραπονιούνται πως χρειάζεται να ξέρεις από υπολογιστές για να λειτουργήσεις τη καινούργια τηλεόραση ή το καινούργιο πλυντήριο (!), και άλλοι τόσοι αναζητούν τις τελευταίες και πιο εξελιγμένες συσκευές. Με λίγα λόγια υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει η τεχνολογία, γιατί δεν τη βρίσκουν «πρακτική», και υπάρχουν άνθρωποι που την λατρεύουν!
Σίγουρα η τεχνολογία έχει κάνει τη ζωή μας καλύτερη και πιο εύκολη. Χωρίς αυτήν δεν θα είχαμε τις σημερινές εξελίξεις στον ιατρικό τομέα, στη φαρμακευτική, αλλά ούτε και σε άλλους τομείς όπως στην παιδεία, στον οικονομικό -παραγωγικό κλάδο, κ.ο.κ.
Όμως, τι ακριβώς σημαίνει τεχνολογία για εμάς στην καθημερινότητά μας?
Σήμερα έχουμε όλες αυτές τις ηλεκτρικές συσκευές γύρω μας θεωρώντας τες καθημερινές αφού τις έχουμε συνηθίσει. Αποτέλεσμα αυτής της συνήθειας είναι η θέληση να τις αντικαταστήσουμε με κάτι προχωρημένης τεχνολογίας. Καθώς υπάρχον ποικίλα είδη τεχνολογίας δυσκολευόμαστε να αποφασίσουμε για τις ανάγκες μας. Από την μια είναι τα κινητά τηλέφωνα, οι τηλεοράσεις, οι εκτυπωτές και από την άλλη είναι όλες οι οικιακές συσκευές.. Ένα μέρος της ημέρας το περνάμε στην κουζίνα μαγειρεύοντας ή κάνοντας άλλες δουλειές, επομένως το χώρο αυτό θέλουμε να τον εμπλουτίσουμε και να τον ομορφύνουμε και καταλήγουμε στην αγορά νέων ψυγείων, φούρνων κλπ. Την εξελιγμένη αυτή τεχνολογία των συσκευών πολλοί την θεωρούμε εκτός από εντυπωσιακή, εύκολη εξάλλου έχει κάνει τη ζωή μας καλύτερη και μας εξοικονομεί χρόνο.
Όπως είπαμε όμως, ο κάθε ένας από εμάς έχει την δικιά του οπτική γωνία. Είναι γεγονός πως οι πιο προηγμένες συσκευές είναι κι πιο πολύπλοκες, πχ ένας φούρνος τώρα μπορεί να έχει καθαρά «ηλεκτρονικές εντολές» και συνεπώς να ορίζεται από κάποιες ηλεκτρονικές πλακέτες (σαν να λέμε έναν μικρό υπολογιστή), όπου πραγματικά να χρειάζεσαι γνώσεις πληροφορικής για να ανταπεξέλθεις! (να μην αναφέρουμε και την περίπτωση που οι συσκευές συνδέονται με το διαδίκτυο!) Από την άλλη, ένας παλιός φούρνος, που έχει συντηρηθεί καλά μπορεί να μην αποκτήσει ποτέ πρόβλημα, αλλά κι αν χρειαστεί η επισκευή του θα είναι πιο εύκολη και απλή.
Όπως κάθε πράγμα λοιπόν, έχει και η τεχνολογία μια άλλη όψη, την «κακή» της όψη, ας πούμε. Καταλαμβανόμαστε από καταναλωτική μανία για την απόκτηση του νέου και πιο εξελιγμένου, με αποτέλεσμα να δουλεύουμε πιο πολύ και να αποξενωνόμαστε μεταξύ μας. Εθιζόμαστε στη χρήση του διαδικτύου και ξεχνάμε την ανθρώπινη επικοινωνία, το εργασιακό περιβάλλον γίνεται πολύ πιο εξειδικευμένο κ.ο.κ Όλα αυτά όμως είναι θέμα δικού μας χειρισμού της τεχνολογίας.
Ο άνθρωπος μπορεί να κάνει καλή και κακή χρήση όλων των πραγμάτων και ιδεών, με μόνη βοήθεια την παιδεία και τη γνώση. Καλό είναι λοιπόν, να εκπαιδευόμαστε όσο μπορούμε, και να κρατάμε το μυαλό μας ανοιχτό σε όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις που έπονται.